Fascia

Fysiotherapie

De dag van de fascia!

Een niet te missen sprankelend en enerverend event! Vergroot uw inzicht in de fascia! De interpretatie, diagnostiek en het klinisch redeneren komt voort uit verdiepende anatomische kennis van ons fascia systeem. Ervaar hoe deze kennis kan worden vertaald naar operatie- en revalidatietechnieken.

Dit alles vanuit een evenzo inspirerende omgeving als het Anatomie gebouw van Utrecht, waar je kan netwerken onder het genot van een sterrendiner en een goed glas wijn! Kortom alle ingrediënten voor een geslaagde dag,

de dag van….!

Doel

Na afloop van de dag van…. heeft u verdiepende leerzame inzichten gekregen rondom het thema fascia. De fascia  zal trans-disciplinair worden besproken en zichtbaar worden gemaakt door middel van de nieuwste imaging technieken en besproken vanuit de functionele fascia anatomie. Direct toepasbaar in uw dagelijkse praktijk!

Schrijf je nu in

en reserveer je plekje!

Informatie

Programma

Registratie vanaf 12:30 uur

13:00-13:45     Karl Jacobs: discovering fascia

13:45- 14:45    Karl Jacobszicht op fascia via live dissectie

14:45-15:45     Jean-Claude Guimberteau: fascia in vivo 

 Pauze (15:45-16:15)

16:15- 17:00     Jeroen Alessie: fascia in detail  

17:00-18:00     Robert Schleip: Interpretatie van Fascia

Diner (18:00-19:30)

19:30-20:15     An de Groef: evidentie voor fascia

20:15-21:15     Wouter Hoelen: de fascia behandeld

21:15-21:30     Karl Jacobs en Wouter Hoelen:  Intermedics, Fascianatics!

Afsluiting (21:30) 

drs. Karl Jacobs, anatoom UVAmsterdam, Anatomy Inside, Amsterdam

Karl is als anatoom bezig met vernieuwend onderwijs op het gebied van fascia anatomie en geeft inzicht en praktische handvaten voor klinisch redeneren en interpreteren hiervan. Als anatoom is zijn speciale interessegebied de functionele anatomie van het bewegingsapparaat, met een bijzondere focus op fascia. Met zijn voorkennis vanuit de fysiotherapie is hij in staat de brug tussen oude en nieuwe inzichten te slaan. Daarmee staat er weer een gedegen anatomisch fundament voor een optimale fysiotherapeutisch behandelstrategie en aanpak !

 

drs. Robbert van Amstel, Fysio-manueel therapeut, promovendus aan de Vrij Universiteit van Amsterdam

Robbert van Amstel is een Fysio-Manueel therapeut en musculoskeletale revalidatiewetenschapper. Hij is Promovendus aan de Vrij Universiteit Amsterdam in samenwerking met Fysio Science met als doel de Fascia anatomie -en biomechanica naar een klinisch perspectief te vertalen. Hij heeft speciale interesse in de thoracolumbale epimuscular myofascial force transmission.

 

dr. Jean-Claude Guimberteau, Plastisch Chirurg, Frankrijk

Jean-Claude is als plastisch chirurg wereldberoemd omtrent zijn ‘in vivo anatomie’ beeldmateriaal van de fascia zoals te zien in ‘Strolling under the skin’. Hij heeft de laatste jaren niet stil gezeten en zal ons op de hoogte brengen van de nieuwste ‘anatomie in vivo’ inzichten. Met name de fysiologische herstelprocessen van ons lichaam tijdens en na chirurgische ingrepen zullen uitgebreid aan de orde komen.

 

drs. Jeroen Alessie, senior lecturer, fysiotherapeut, Avans Hogeschool Breda

Jeroen neemt ons mee een functionele beschrijving van verschillende typen bindweefsels en vertaalt die naar kennis over lichamelijke belasting, beschadiging en herstel. Op basis van nieuwe inzichten en recent onderzoek naar bindweefsel en met name op het gebied van de anatomie wordt de rol van het fasciale systeem als kracht-geleidend en proprioceptief systeem uitgebreid toegelicht. Door te kijken naar de dynamiek van het menselijk bindweefsel is er een goed aanknopingspunt om de juiste vorm van therapie te kunnen bepalen.

 

dr. Robert Schleip, Ulm University, Germany

Robert neemt ons mee in een Fascia Research Update: Wat is er nieuw en relevant voor ons als fascianatic’s?’ 

Het is onmogelijk verveeld te raken bij zijn video bijdrage als je interesse ligt bij:

  • New details on fascial innervation; including the PIEZO2 receptors, recently highlighted with the Nobel medicine award 2021
  • Biochemical effects of myofascial mobilization on thoracolumbar fascia
  • New insights on age related regional differences related to fascia with implications for stretching and manual therapy
  • Discovery of ‚pleasant deep touch‘ receptors in deeper muscular fasciae which project towards the insula

 

prof. dr. An de Groef, KULeuven, België

An is Oedema-bestuurslid en heeft op 8 september 2016 haar doctoraatstudie in de fascia met glans verdedigd aan de KU in Leuven. Haar bijdrage binnen dit symposium zal een wetenschappelijke beschouwing voor fascia therapie zijn. Zij is momenteel postdoctoraal onderzoeker aan de KU Leuven en U Antwerpen. Haar onderzoek domein ligt op het gebied van evaluatie en behandeling van pijn en armmorbiditeit na borstkanker en de link naar het fasciale systeem.

 

drs. Wouter Hoelen, MSc lymfologie & oncologie, fysiotherapeut, De Berekuyl, Hierden

Wouter is al geruime tijd bezig met het behandelen, interpreteren en toepassen  van technieken gebaseerd op de fascia anatomie. Hij is met name vanuit de problematiek als gevolg van oncologische interventies bezig met het scheppen van kaders, voor een geïntegreerde fascia aanpak hiervan, zowel binnen het onderwijs als in de dagelijkse praktijk.

Fascianatics! o.a. Fysiotherapeuten, Osteopaten, Huidtherapeuten, Oefentherapeuten

Kosten

De kosten voor dit Intermedics event bedraagt 395,- inclusief diner, drank etc.

Accreditatie is toegewezen voor;

Fysiotherapie:

KNGF 6 punten

SKF 6 SBU

Huidtherapie:

ADAP 6 punten

Locatie

De Sfeer van toen, het comfort van nu…

een historisch Universiteitsgebouw in Wittevrouwen. Eén van de mooiste wijken aan de rand van de binnenstad van Utrecht. Het resultaat van 3 jaar lang restaureren en renoveren met ook voor de kleinste details.

Schrijf je nu in

De dag van…. een event die je simpelweg niet mag missen, reserveer je plekje voor deze unieke ervaring!